Wat is bindweefsel en wat doet een bindweefselmassage nou eigenlijk voor je huid? Om die vraag te beantwoorden moeten we eerst weten hoe dat bindweefsel nu eigenlijk werkt en van welke mechanismen we gebruik maken.

Het bindweefsel bevindt zich onder de opperhuid, het bovenste laagje van onze huid. We noemen de laag onder de opperhuid de lederhuid. De lederhuid bepaald samen met het onderhuidse vet voor een groot gedeelte het volume en de stevigheid van de huid. Als de llederhuid in een slechte conditie is. dan zal de huid slapper worden, meer rimpels vertonen en een vaal uiterlijk hebben. De conditie van de huid is dan niet optimaal.

In lederhuid bevinden zich fibrocyten dit zijn cellen die gedurende het hele leven ervoor zorgen dat schade in de huid wordt hersteld. Zij maken alle onderdelen van het bindweefsel. Naarmate we ouder worden zal deze cel steeds minder collageen, elastine en bindweefselgrondsubstantie gaan maken. De bindweefselgrondsubstantie bestaat uit een soort gel. Het bindweefsel zal ook minder goed doorbloed raken waardoor de voedingstoestand van het bindweefsel achteruit gaat.

Wat gebeurt er als we een bindweefselmassage uit gaan voeren?
Alle behandelingen die in een schoonheidssalon worden uitgevoerd om de huid strakker te maken zijn gebasseerd op het wondgenezingsproces. Met de bindweefselmassage maken we “gecontroleerde weefselschade”. Dit doen we door vershillende technieken uit te voeren die een prikkel geven in het weefsel. Het is niet de bedoeling dat de prikkel in het bindweefsel pijnlijk is, maar deze mag wel gevoelig zijn. Door deze prikkel wordt de mastcel geprikkeld om zijn stoffen in het weefsel uit te storten. Deze stoffen zijn onder andere histamine, hyaluronan en hyaluronidase. Histamine zorgt ervoor dat de doorbloeding plaatselijk toeneemt. Hyaluronidase is een enzym dat hyaluronan (nieuwe benaming van hyaluronzuur) ontleedt waarbij het vocht bindt. Hyaluronan is een vast bestandeel van het bindweefsel, maar wordt ook door de mastcel uitgestoten. Door deze actie komen er ook signaalstoffen vrij die de cellen in het bindweefsel het signaal geven dat er schade is ontstaan en dat er werk aan de winkel is. De fibrocyt wordt omgezet tot fibroblast. De fibroblast is een veel actievere cel die het weefsel gaat versterken door de aanmaak van collageen, elastine en de bindweefsel grondsubstantie. Ook worden er nieuwe bloedvaatjes aangemaakt, we noemen dit met een mooi woord angiogenese. Als je deze behandeling eenmalig zou doen dan wordt het bindweefsel dat gevormd is ook weer afgebroken. Het duurt namelijk ongeveer een jaar voordat een collagene bundel sterk genoeg is om te blijven liggen. Daarna duurt het ongeveer 14 jaar voordat deze weer wordt afgebroken.

Kortom, een bindweefselmassage is eigenlijk met je huid naar de sportschool gaan. Ga je een tijdje sporten dan worden je spieren sterker en doe je aan krachtsport ook groter. Stop je er echter mee dan ben je snel weer op het niveau van voordat je bij de sportschool begon. Bindweefselmassage kun je dus het best in kuur verband doen. Afhankelijk van de huidconditie in zes tot twaalf behandelingen van één keer in de week. Daarna natuurlijk te onderhouden met een vierwekelijks bezoek aan de salon. Jouw klant kan natuurlijk ook veel zelf doen om de huid in de beste conditie te houden zoals de juiste producten, voeding, ontspanning en zelfmassage. Daarover later meer.