Voeding en acne
Zoals je in de vorige blog over het ontstaan van acne las, kan voeding een invloed hebben op de verergering van acne.
Wetenschappelijk gezien is het moeilijk om de invloed van voeding op bepaalde huidaandoeningen te onderzoeken. Dit komt omdat er heel veel variabelen zijn die invloed hebben op de uitwerking van die voeding op de huid. Bij ieder mens is het weer anders. Toch zijn er over een aantal zaken al wel meer feiten duidelijk. In deze blog ga ik wat meer vertellen over deze specifieke voedingsmiddelen en hun relatie tot acne. Om het praktisch werkbaar te maken in je salon kun je jouw cliënt vragen een eetdagboekje bij te houden en te vragen ook de huidconditie bij te houden. Zo kun je samen kijken wat een mogelijke oplossing zou kunnen zijn voor deze specifieke cliënt. Een behandeling van acne is het meest gediend bij zowel een goed voedingspatroon als goede behandelingen van de huid.
De huid is een ecosysteem met een eigen microbioom (huidflora). Dit huidmicrobioom kan zowel van binnenuit als van buitenaf worden verstoord. Het heeft een nauwe relatie met het darm microbioom. Eén van deze verstoringen kan worden veroorzaakt door voeding. Een aantal belangrijke verstoorders bespreek ik in deze blog.
2 voedingsstoffen die in Nederland veel worden gegeten en gedronken:
- Melk
- Snelle suikers
Melk
IGF-1 is een groeihormoon dat ervoor kan zorgen dat acne ontstaat of verergert. Dit groeihormoon zit in zuivelproducten. Een kalfje moet van 30 tot wel 300 kilo groeien en daarom zit de melk van haar moeder vol met groeihormonen. Het is dus eigenlijk niet geschikt voor de consumptie van mensen. Er is geen één dier dat na de zoogtijd nog melk drinkt. Verder zit er in melk caseïne dat de afgifte van insuline kan verhogen. Mensen met een melk intolerantie reageren vaak op de eiwitten wei en caseïne in de melk.
Snelle suikers
Pubers eten vaak en veel snelle suikers, zoals fastfood, snoep en fris, en energiedrankjes. Deze
overmatige consumptie van snelle suikers zorgen voor insulinepieken en insulineresistentie. Pubers zitten zelf natuurlijk ook in een groeispurt en hebben een hoog gehalte van het groeihormoon IGF-1 in het bloed. Onderzoek laat zien dat er wellicht een sterk verband is tussen dit groeihormoon en acne. Ook bij volwassen met acne en mensen die veel aan krachtsport doen worden verhoogde concentraties van dit hormoon in het bloed gevonden.
Worden er veel snelle suikers gegeten dan stijgt het gehalte aan insuline in het bloed om de suikers te verwerken. Insuline zorgt op zijn beurt voor de stijging van het groeihormoon IGF-1 en voor daling van het IGF-bindend eiwit (IGFBP-3). De lage concentratie aan IGFBP-3 leidt tot een toename van aan elkaar geplakte hoorncellen.
Insuline en IGF-1 zorgen beide voor:
- Méér talgproductie,
- Méér groei en verspreiding van keratinocyten,
- Méér aanmaak van androgene.
Een drastisch daling van de bloedsuikerspiegel wordt veroorzaakt door een insuline. Voor het lichaam betekent dat stress. Het lichaam moet zo snel mogelijk alles weer in balans brengen. Dit stress-signaal wordt door het lichaam omgezet in de aanmaak van cortisol (stresshormoon) en in nog méér zoete trek. En zo zit je in een vicieuze cirkel.
In de volgende blog zal ik wat meer vertellen over het microbioom en de invloed op acne en andere huidontstekingen.